Synnejysk ordPARKering

Maj – oktober 2020

Hvornår er noget et sprog? Og hvornår er det en dialekt? Har det en hær og har det en konge, ja så er det et sprog, hvis ikke, så er det en dialekt. Ud fra den definition er ‘synnejysk’ en dialekt omend en særlig én af slagsens. Dialekten udmærker sig ved at have ord og vendinger, der ikke kendes i resten af landet, ord som er i fare for at forsvinde, fordi den yngre generation ikke bruger dem længere. 100 af de mest originale ord vil nu blive parkeret i Augustiana Kunstpark, hvor de vil stå, indtil de har fået opmærksomhed og kærlighed nok til, at vi tør slippe dem ud i den danske sprogtrafik igen.

100 af de mest originale ord vil i løbet af 2020 blive parkeret i Augustiana Kunstpark, hvor de vil stå, indtil de har fået opmærksomhed og kærlighed nok til, at vi tør slippe dem ud i den danske sprogtrafik igen. Vi tester projektet i disse måneder og har foreløbig opsat 18 ordpinde i parkens smukke bede. Pindene er lavet i samarbejde med Væksthuset, Sønderborg Kommune.

Synnejysk ordPARKering ledes af en jury bestående af Prof. Dr. Elin Fredsted, Europa-Universität Flensburg, Tage Lametsch og Ann Posselt, Æ Synnejysk Forening. Juryen har i samarbejde med kunstkonsulent Hanne Lundgren Nielsen, Sønderborg Kommune udvalgt ordene og arbejdet med formidlingen af projektet.

Faktaboks:
Augustiana Kunstpark & Kunsthal ligger smukt ved Augustenborg Fjord og byder på kunstoplevelser både ude og inde. Institutionen drives af Sønderborg Kommune. Parken ved Augustiana forandres i disse år fra en ‘Skulpturpark’ til en ‘Kunstpark’, og ordprojektet er et godt eksempel på, hvilke typer af oplevelser parkens gæster vil blive præsenteret for.

Tid:
Kan opleves fra maj – oktober 2020.   Augustiana Kunstpark er åben for besøgende 24/7 året rundt.

Sted:
Augustiana Kunstpark, Palævej 10-14, 6440 Sønderborg

Samarbejdspartnere:
Sønderborg Bibliotek, Æ Synnejysk Forening, Væksthuset og Sønderborg Kommune

Entré:
Gratis

Er du god til synnejysk?

Prøv vores ordquiz

Er der et synnejysk ord du ikke forstår? Slå det op i vores ordbog.

Synnejysk – dansk ordbog