Synnejysk ordPARKering

Maj – oktober 2020

Nyt i parken

Synnejysk ordPARKering

Hvornår er noget et sprog? Og hvornår er det en dialekt? Har det en hær og har det en konge, ja så er det et sprog, hvis ikke, så er det en dialekt. Ud fra den definition er ‘synnejysk’ en dialekt omend en særlig én af slagsens. Sønderjysk udmærker sig ved at have ord og vendinger, der ikke kendes i resten af landet, ord, som er i fare for at forsvinde, fordi den yngre generation ikke bruger dem længere. 100 af de mest originale ord vil nu blive parkeret i Augustiana Kunstpark, hvor de vil stå, indtil de har fået opmærksomhed og kærlighed nok til, at vi tør slippe dem ud i den danske sprogtrafik igen.

De 100 ord skal dog først findes, og her har vi brug for hjælp.

Vi inviterer alle til at foreslå et eller flere ‘synnejysk’ ord, som fortjener større udbredelse. En jury udvælger ordene, som derefter bliver trykt på små (plante)skilte og opsat i Augustiana Kunstpark. På den måde vil parkens gæster kunne møde den ‘synnejyske’ dialekt og kaste sig ud i overvejelser over ordenes betydning og udtale. Der udarbejdes et formidlingsmateriale i tilknytning til projektet, som vil være tilgængeligt på augustiana.dk.

Har du et godt bud på et synnejysk ord, der fortjener at blive kendt af flere, så send det på e-mail til augustiana@sonderborg.dk senest 1. marts 2020.

Faktaboks:
Augustiana Kunstpark & Kunsthal ligger smukt ved Augustenborg Fjord og byder på kunstoplevelser både ude og inde. Institutionen drives af Sønderborg Kommune. Parken ved Augustiana forandres i disse år fra en ‘Skulpturpark’ til en ‘Kunstpark’, og ordprojektet er et godt eksempel på, hvilke typer af oplevelser parkens gæster vil blive præsenteret for.

Tid:
Kan opleves fra maj – oktober 2020. Ord kan indsendes frem til 1. marts 2020.  Augustiana Kunstpark er åben for besøgende 24/7 året rundt.

Sted:
Augustiana Kunstpark, Palævej 10-14, 6440 Sønderborg

Samarbejdspartnere:
Sønderborg Bibliotek, Æ Synnejysk Forening, Væksthuset og Sønderborg Kommune

Entré:
Gratis