Til nyhedsoversigten

25.01.21

Augustiana er klar med seks udstillinger i 2021

Takket være støtte fra Det Obelske Familiefond kan Augustiana i kommunalt regi præsentere et spændende og ambitiøst udstillingsprogram i 2021. Den planlagte åbning af årets første udstilling er dog udsat, indtil mere lempelige restriktioner gør den mulig.

Changes af Kåre Frang, 2020. Foto af David Stjernholm

 

Sønderborg Kommune købte Det Hvide og Røde Palæ med tilhørende park og nabobygninger i 2018. Bygningerne er en del af slotskomplekset, som blev bygget i 1770’erne og er opkaldt efter hertuginde Augusta. Siden sommeren 2019 har Augustiana fungeret som en dynamisk kunsthal med fokus på samtidskunst i både de udendørs og indendørs rum. Ambitionerne har fra starten været høje, og de gode takter fortsætter i 2021, hvor programmet takket være støtte fra Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond omfatter seks spændende udstillinger og flere nyproducerede værker til parken. Statens Kunstfond støttede også sidste år, ligesom Fabrikant Mads Clausens Fond har støttet programmet i parken i både 2019, 2020 og 2021.

Det var godt, vi med købet sikrede Augustiana som en vigtig del af kunstoplevelsen i Augustenborg og den samlede kulturoplevelse i hele kommunen. Nu er vi klar med årets første udstilling og et program for hele året, som lover godt for fremtiden, og som kunst- og kulturelskere kan glæde sig til. Vi har takket være støtte fra Det Obelske Familiefond og Statens Kunstfond kunnet lægge barren højt, og jeg glæder mig, til det igen bliver muligt at vise og se kunst i de smukke omgivelser. Jeg håber, vi snart kan åbne dørene på vid gab og invitere publikum indenfor, lyder det fra Stephan Kleinschmidt, formand for Udvalget for Kultur, Idræt, Handel og Turisme i Sønderborg Kommune.

I programmet for 2021 er der lagt vægt på at vise kunst med dybde og nærvær, som formår at udfordre og inkludere dem, der kigger på den. Der er også lagt vægt at udnytte synergien mellem de udendørs og indendørs faciliteter og på at præsentere både etablerede samtidskunstnere og nye, unge navne fra den aktuelle kunstscene.

Direktør for Det Obelske Familiefond, John Amund Tønnes, siger:

Augustiana er på ganske kort tid lykkedes med at tiltrække interessante værker og kunstnere og med events og publikumsorienterede aktiviteter, der forankrer sig i lokalsamfundet. Vi ser et godt potentiale for kunsthallen og glæder os over at kunne bidrage til udviklingen af Augustiana som en professionel platform for samtidskunst på højt niveau.

Transformer af Julie Boserup, 2020-2021. Viborg Kunsthal. Foto af Thomas Grøndahl

 

FAKTA

Datoerne for udstillingerne på Augustiana i 2021 er pga. Coronarestriktionerne rykket i forhold til det planlagte. Du kan løbende se dem på www.augustiana.dk:

Forår:Ankomst 2021” – afgangsprojekter fra Det Kgl. Danske Kunstakademi (2020) af Kåre Frang, Erik Hällman og Astrid Sonne. Video, collage, skulptur og installation.

Forsommer:Transformer” af Julie Boserup. Søjler, collager og installationer fra gulv til loft som udfordrer rum og flade, bygning, overflade og konstruktion samt opfattelser af arkitektur, dekoration og køn. Publikum kan interagere med et af værkerne, som består af fotos, der er indsamlet blandt lokale.

Sommer:Excavating a Coded Future” af Georg Juganov. Indendørs og udendørs udstilling af installationer, der er resultat af forudgående undersøgelser af landskab, geologi, fortidsminder og sagn i området omkring Augustiana. Kunstskovvandring og workshops bliver også en del af udstillingen.

Sommer:One for Sorrow, Two for Joy” af Albin Werle. Interaktive kunstværker og spil i en kunstpraksis bestående af brugsgenstande, talismaner, besværgelser og vuggeviser, som besøgende inviteres til at interagere med.

Sommer/efterår:En Claydies Affære” ved Tine Broksø og Karen Kjældgård-Larsen. Duoen arbejdet i krydsfeltet mellem kunsthåndværk og kunst, mellem keramik og skulptur. De udstiller keramiske objekter i Det Hvide Palæ og tre nye udendørs værker i parken.

Efterår:LAILA UTI – reprise” af Mette Winckelmann. Udstillingen var stort set klar til åbning på Augustiana, da samfundet lukkede ned marts 2020 og fik kun en kort visningsperiode. Den genopsættes derfor, deraf titlen ”reprise”. Installation af færdige værker, bygget op omkring tre meter høje vægmoduler omfattende maleri, tekstilobjekter, arkitektur og lyd.

 

For yderligere information, kontakt venligst:

Udvalgsformand Stephan Kleinschmidt, 2790 0217, skl@sonderborg.dk

Kunstkonsulent Hanne Lundgren Nielsen, Sønderborg Kommune, 2162 4452, hnnl@sonderborg.dk