Til nyhedsoversigten

31.01.23

SPOR

Med udstillingen SPOR, der rummer sanselige objekter, erindringstapeter og performativ video, dykker Vibe Bredahl ned i Augustianas rige historie. Med arkæologisk omhu og kunstneriske greb skaber hun sprækker i tiden, der tillader nye fortællinger at spire frem. 

Hundredevise af blå blomster, et stort gardin, en ituslået vase, et spejl og en udstoppet påfugl. Med et væld af sanselige objekter og sælsomme materialer omdanner Vibe Bredahl palæets herskabelige rammer til erindringsrum, hvor spor fra historien nænsomt trækkes frem. I et rum lader hun alene væggene fortælle ved at iklæde dem tapet påtrykt mønstre og figurer. Ved første øjekast fremstår rummet tomt, men umærkeligt fyldes det med historier og betydning. I et andet rum genopføres palæets grundplan i miniformat og i parken ’males’ et stort billede, ikke med pensler, men med små blå blomster, som plantes i spor afsat af hestehove.

Vibe Bredahl ser sporene i parken i et cyklisk perspektiv:

Et billede på tiden, bevægelse og forandring. Men også et blik tilbage, billedet er skabt i et spor af noget, der er sket. Det er et billede på naturens kræfter. Et billede i konstant forandring, en blomst dør og en ny springer ud.

Kunstkonsulent Hanne Lundgren Nielsen har kurateret udstillingen og har valgt Vibe Bredahl, fordi hun er en kunstner, der arbejder stedsspecifikt og sanseligt med historien i en nutidig kontekst. Hele udstillingen er baseret på grundig research og værkerne er netop udviklet med tanke på stedets karakter og de fortællinger, der knytter sig til palæet og dets tidligere beboer. Udstillingen kredser om alt det som er der, men ikke er der – ikke ingenting, men spor af noget.

Vibe Bredahl fremkalder med små greb spor i form af sansninger og stemninger, som lader bygningen tale gennem tidens mange lag. Ifølge hende er et rum aldrig tomt, der er altid en sitren:

Der er altid en stemning. Nogle mærker rummet, andre går uberørt igennem. Det er interessant at tænke på alle de, som har gået igennem palæets stuer. Alle de tider, alle de liv, alle dem, der har boet her, arbejdet, levet og sat deres præg på huset; kokkepiger, påklædersker, prinsesser, overlæger og kunstfolk. Og alle dem på flygtigt visit, korte ophold eller med daglig færdsel som prinsesse Louises studiekreds, Louisa Augustas børn, de psykiatriske patienter og nu udstillingsgæster og frivillige.

Udstillingen er skabt til palæets rum, hvor den breder sig over to etager i Det Hvide Palæ samt et blomsterværk i parken.

Fernisering
Christel Leiendecker, formand for udvalget Kultur, Idræt og Medborgerskab åbner udstillingen lørdag den 4. februar kl. 14-16. Alle er velkomne til at opleve udstillingen, møde kunstneren og nyde en forfriskning.

Mere om kunstneren 
Vibe Bredahl er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi 1994-2000. Hun har i en årrække været bosat i Beijing og Berlin, men arbejder nu med base i Nordsjælland. Siden 1999 indehaver af forlaget Hurricane, der udgiver kunstbøger og poesi. Ord og fortællinger er sammen med rejsen og naturens cyklus gennemgående temaer i Vibe Bredahls praksis. Hun arbejder ofte stedsspecifikt, som i projektet ’At vandre med sin arv’, der blev skabt til Nordkystens Kunsttriennale. Senest har hun bidraget til udstillingen ’ROD’ på Silkeborg Bad og sammen med forfatter Merete Pryds Helle skabt en gavludsmykning i Engesvang, Ikast-Brande Kommune.

Fakta om udstillingen
Periode:
4. februar – 16. april 2023
Sted:
Augustiana Kunstpark & Kunsthal, Det Hvide Palæ
Palævej 10-14, 6440 Augustenborg
Åbningstid:
Tirsdag-søndag kl. 12-16, mandag lukket
Entré:
Gratis
Støttet af:
Statens Kunstfond og Det Obelske Familiefond
Pressefoto:
Stillbillede af videoværk. Foto: Pato Soto

For yderligere information og flere pressebilleder kontakt venligst:

Hanne Lundgren Nielsen
Kunstkonsulent
Augustiana Kunstpark & Kunsthal
Palævej 10-14, 6440 Augustenborg
M 21 62 44 52
hnnl@sonderborg.dk
www.augustiana.dk