Til nyhedsoversigten

03.04.23

THE WORD FOR WORLD IS FOREST

Med udstillingen The Word for World is Forest udforsker kunstner og arkitekt Simon Hjermind Jensen planterigets potentialer i en kunstnerisk og arkitektonisk sammenhæng.

Udstillingens titel er hentet fra en roman med samme navn, skrevet af den amerikanske forfatter Ursula K. Le Guin. I Le Guins science fiction-univers har planter og skove overmenneskelige evner og hyper-sensitive egenskaber. Naturen ses som uudtømmelig og rig kilde til viden og inspiration. Som noget der har egen ret, og som kan gøre os klogere – hvis vi er villige til tålmodigt at lytte efter.

På Augustiana Kunsthal tager Simon Hjermind Jensen under overskriften The Word for World is Forest udgangspunkt i samme fantasi-åbnende tilgang og undersøger i en række eksperimenterende værker, hvordan planter på forskellig vis kan bidrage til vores formgivning. Med en skov af skrøbelige porcelænsmodeller og svævende objekter skabt af sammensyede og udstoppede blade udfolder Hjermind Jensen plantearternes skjulte formsprog. Udstillingen rummer også en stor skulptur baseret på Simon Hjermind Jensens unikke byggeteknik, hvor organiske former ’mappes’, omdannes til mønsterdele, der efterfølgende skaleres op, fræses ud i polycarbonat-plader og syes sammen. Skulpturen er i form og konstruktion er en kunstnerisk gengivelse af kastanjeblades rumlige mønstre, men viser med sin længde på 3,5 meter hvordan små former kan danne grundlag for store konstruktioner.

Metodisk arbejder Simon Hjermind Jensen i krydsfeltet mellem arkitektur og formdannende skulptur, hans tilgang er systematisk, men også intuitiv. ”Den første fascination finder jeg ofte i et møde med et steds landskab og vegetationer, hvor udvalgte formationer og forme ’taler’ til mig. Dette skaber en oplevelse af forbundethed og tilhørsforhold. Jeg tror at denne form for ’sympati’ kan styrke forbindelsen mellem mennesker og det ikke menneskelige.”

”Udstillingen The Word for World is Forest matcher Augustianas profil”, siger kunstkonsulent Hanne Lundgren Nielsen, der har inviteret kunstneren til at være en del af udstillingsprogrammet 2023.  ”Vi vil gerne vise eksperimenterende samtidskunst, der er umiddelbar og sanselig, men samtidig også handler om noget. Simon Hjermind Jensen har med sit gennemførte projekt ikke blot har gjort sig en masse tanker om vores forhold til naturen, men også omsat sine ideer til et kunstnerisk sprog, der taler til både hjerte og hjerne”, fortæller hun.

Udstillingen kan opleves i stueplan i Det Hvide Palæ i perioden 23. april – 2. juli 2023 og er støttet af Nationalbankens Jubilæumsfond, Beckett Fonden, Dreyers Fond, Knud Højgaards Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond, Statens Kunstfond og Det Obelske Familiefond.

Om kunstneren
Simon Hjermind Jensen er uddannet arkitekt fra Det Kgl. Kunstakademi i København og har arbejdet for C.F. Møllers tegnestue i London. I eget navn har han bygget talrige store rumlige installationer. Bl.a. kan nævnes de store projekter, han har skabt til Roskilde Festival (‘The Velvet State’, 2013) og Papay Gyro Nights på Orkney Øerne (‘Fire Shelter’, 2014) samt det knap 7 m høje oppustelige vartegn ‘Ven’ for Bloom-festivalen i 2021. Af mere blivende karakter kan ‘Observatoriet’ nævnes, en pavillon, som kunstneren byggede til parken ved Munkerup Hus i 2019 samt skulpturen ‘Booster’ skabt i samarbejde med billedkunstner Silas Inoue og opsat i Deep Forest Art Land 2017. Se mere her: https://shjworks.dk/

Fernisering
Christel Leiendecker, formand for udvalget Kultur, Idræt og Medborgerskab, åbner udstillingen søndag den 23. april kl. 14. Alle er velkomne til at opleve udstillingen, møde kunstneren og nyde en forfriskning.

Pressefoto krediteres Simon Hjermind Jensen
SHJ_1: Sammensyede blade fra planten Læge-Alant beklædtmed porcelænsler
SHJ_2: To Rabarbere. Porcelæn, pigment og glasur
SHJ_3: Studie af rumligt og konstruktivt mønster som dannes af sammensyede kastanje blade.

Fakta om udstillingen
 
Periode: 23. april – 2. juli 2023
Sted: Augustiana Kunstpark & Kunsthal, Det Hvide Palæ – Palævej 10-14, 6440 Augustenborg
Åbningstid: Tirsdag-søndag kl. 12-16, mandag lukket
Entré: Gratis

For yderligere information og flere pressebilleder kontakt venligst:

Hanne Lundgren Nielsen

Augustiana Kunstpark & Kunsthal
Palævej 10-14, 6440 Augustenborg
M 21 62 44 52 / hnnl@sonderborg.dk
www.augustiana.dk