Tine Broksø & Karen Kjældgård-Larsen

En Claydies Affære

28.08.21 – 28.11.21

Udstillingen stiller skarpt på tidens selfie-kultur i kunstnerduoen Claydies’ udstilling. Her kan du gå på opdagelse blandt keramiske bukser, trøjer og nederdele, ”tage tøjet på” og tage en selfie – om du vil være sjov, grim eller provokerende, bestemmer du selv.

En Claydies Affære

28.08.21 – 28.11.21

Selfie-begrebet rummer både et element af selvhøjtidelighed men ofte også ironi, spontanitet og humor. Med udstillingen En Claydies Affære tager kunstnerduoen Claydies, alias Karen Kjældgård-Larsen og Tine Broksø tidens selfie-kultur under kærlig behandling. På uhøjtideligt og humoristisk vis undersøger de fænomenet ’museums-selfien’ – dvs. den særlige form for fotografier, hvor folk poserer og iscenesætter sig selv foran eller omgivet af fængende og farverige kunstværker. Se deres udstilling online.

Deres keramiske værker er udformet som torsoer af netundertrøjer og t-shirts, dametrusser eller bukser og nederdele. Bundløse fade indbyder til at kravle under bordet, tage et æble i munden og præsentere sit hoved på et fad. Kander opstillet i hoftehøjde inviterer alle køn til at lege mand for en dag.

Claydies værker indbyder til selviscenesættelse, men giver samtidig anledning til at diskutere, hvordan vi egentlig betragter, opfatter – og fotograferer kunst. På den måde er udstillingen også et humoristisk og uhøjtideligt indspark i en aktuel diskussion om stereotyper og selvforståelse.

Claydies gjorde deres entré på den danske kunst- og designscene for 20 år siden med deres ikoniske ’frisureskåle’, som også kan opleves på udstillingen. Med skålene vakte Claydies stor opmærksomhed og puffede til kunsthåndværkets selvforståelse gennem en konceptuel leg mellem kunst og design, ironi og selviscenesættelse. Med udstillingens store beklædningskrukker knytter Claydies an til deres oprindelige udgangspunkt og viser netop, at legen som en kunstnerisk strategi stadig er yderst sprudlende, frisk og aktuel.

I Augustiana Kunstpark findes der allerede tre af kunstnerduoens keramiske ’selfie’-objekter. De udendørsværker er udformet som henholdsvis en bluse, en nederdel og en opsat frisure, alle inspireret af den flamboyante prinsesse og enkehertuginde Louisa Augusta, som boede i Det Hvide Palæ fra 1820-1843. Det selvsamme palæ, som resten af udstillingsåret danner ramme om ’En Claydies Affære’.

Tine Broksø og Karen Kjældgård-Larsen udgør tilsammen duoen Claydies. De er begge uddannede keramikere fra Danmarks Designskole i 2000. Claydies blev dannet samme år med det mål at lave en fælles kunstnerisk identitet. De to ladies har arbejdet med clay lige siden. Claydies arbejder med keramik, unika, udstillinger og design og angriber områderne på nye måder, for at finde nye udtryksveje. De vender op og ned på det vante, vender ting på hovedet og fletter nye betydninger og historier ind i det velkendte. Claydies har modtaget legater fra bl.a. Statens Kunstfond, og har udstillet på Museer og gallerier i Danmark og udland. De er kendt for at nytænke design og unika. Bl.a ved at fremvise keramik på catwalk. Karen Kjældgård-Larsen er desuden kendt for stellet Mega Mussel som produceres af Royal Copenhagen. www.claydies.dk

Fakta om udstillingen

Periode:
28.08.21 – 28.11.21
Fernisering:
Fredag den 27. august kl. 16-18. Alle er velkomne.
Lokalitet:
Det Hvide Palæ
Kunstnere:
Tine Broksø og Karen Kjældgård-Larsen
Entré:
Gratis entré
Støttet af:
Statens Kunstfond og Det Obelske Familiefond

Fotos: Mads Hagedorn-Olsen