Vibe Bredahl

SPOR

04.02.23 – 30.06.23

SPOR

04.02.23 – 30.06.23

Statens Kunstfond har præmieret Vibe Bredahls udstilling SPOR. Udstillingen væver historien om Augustiana sammen med samtidens store spørgsmål om identitet, køn og natur. Udstillingen er kurateret af Hanne Lundgren Nielsen og støttet af Statens Kunstfond og Det Obelske Familiefond.

I den anledning har vi forlænget udstillingen og justeret lidt i ophængningen, så Vibe Bredahls værker kan ses første salen i Det Hvide Palæ helt frem til den 30. juni.

Med udstillingen SPOR, der rummer sanselige objekter, erindringstapeter og performativ video, dykker Vibe Bredahl ned i Augustianas rige historie. Med arkæologisk omhu og kunstneriske greb skaber hun sprækker i tiden, der tillader nye fortællinger at spire frem.

Hundredevise af blomster, et stort gardin, en ituslået vase, et spejl og en udstoppet påfugl. Med et væld af sanselige objekter og sælsomme materialer omdanner Vibe Bredahl palæets herskabelige rammer til erindringsrum, hvor spor fra historien nænsomt trækkes frem. I et rum lader hun alene væggene fortælle ved at iklæde dem tapet påtrykt mønstre og figurer. Ved første øjekast fremstår rummet tomt, men umærkeligt fyldes det med historier og betydning. I et andet rum genopføres palæets grundplan i miniformat og i parken ’males’ et stort billede, ikke med pensler, men med små blomster, som plantes i spor afsat af hestehove.

I et andet rum genopføres palæets grundplan i miniformat og i parken ’males’ et stort billede, ikke med pensler, men med små blå blomster, som plantes i spor afsat af hestehove.

Vibe Bredahl ser sporene i parken i et cyklisk perspektiv. Et billede på tiden, bevægelse og forandring. Men også et blik tilbage, billedet er skabt i et spor af noget, der er sket. Det er et billede på naturens kræfter. Et billede i konstant forandring, en blomst dør og en ny springer ud.

Kunstkonsulent Hanne Lundgren Nielsen har kurateret udstillingen og har valgt Vibe Bredahl, fordi hun er en kunstner, der arbejder stedsspecifikt og sanseligt med historien i en nutidig kontekst. Hele udstillingen er baseret på grundig research og værkerne er netop udviklet med tanke på stedets karakter og de fortællinger, der knytter sig til palæet og dets tidligere beboer. Udstillingen kredser om alt det som er der, men ikke er der – ikke ingenting, men spor af noget.

Vibe Bredahl fremkalder med små greb spor i form af sansninger og stemninger, som lader bygningen tale gennem tidens mange lag. Ifølge hende er et rum aldrig tomt, der er altid en sitren: Der er altid en stemning. Nogle mærker rummet, andre går uberørt igennem. Det er interessant at tænke på alle de, som har gået igennem palæets stuer. Alle de tider, alle de liv, alle dem, der har boet her, arbejdet, levet og sat deres præg på huset; kokkepiger, påklædersker, prinsesser, overlæger og kunstfolk. Og alle dem på flygtigt visit, korte ophold eller med daglig færdsel som prinsesse Louises studiekreds, Louisa Augustas børn, de psykiatriske patienter og nu udstillingsgæster og frivillige.

Udstillingen er skabt til palæets rum, hvor den breder sig over to etager i Det Hvide Palæ samt et blomsterværk i parken.

Om kunstneren
Vibe Bredahl er uddannet fra Det Kgl. Danske Kunstakademi 1994-2000. Hun har i en årrække været bosat i Beijing og Berlin, men arbejder nu med base i Nordsjælland. Siden 1999 indehaver af forlaget Hurricane, der udgiver kunstbøger og poesi. Ord og fortællinger er sammen med rejsen og naturens cyklus gennemgående temaer i Vibe Bredahls praksis. Hun arbejder ofte stedsspecifikt, som i projektet ’At vandre med sin arv’, der blev skabt til Nordkystens Kunsttriennale. Senest har hun bidraget til udstillingen ’ROD’ på Silkeborg Bad og sammen med forfatter Merete Pryds Helle skabt en gavludsmykning i Engesvang, Ikast-Brande Kommune.

Fakta om udstillingen

Periode:
04.02.23 – 30.06.23
Fernisering:
Lørdag 04.02.23 kl. 14-16
Lokalitet:
Det Hvide Palæ
Kunstner:
Vibe Bredahl
Kurator:
Hanne Lundgren Nielsen
Entré:
Gratis entré
Støttet af:
Statens Kunstfond og Det Obelske Familiefond
Foto:
Header: Pato Soto / Billedgalleri: Jacob Friis-Holm Nielsen

Der kan forekomme ændringer i informationer og datoer.

INTERVIEW MED VIBE BREDAHL

Kunstner Vibe Bredahl fortæller i denne video om hvordan hun arbejder med kunsten og om hendes arbejdsproces i forbindelse med udstillingen ‘SPOR’. Videoen er produceret af I Do Art Agency og udstillingen er støttet af Statens Kunstfond og Det Obelske Familiefond.