JA studio

Vild kunst

Midlertidigt lukket

Vi holder midlertidigt lukket pga. Coronavirus COVID-19 smittefare. Alle arrangementer i perioden er naturligvis også aflyst.

Vild Kunst

Midlertidigt lukket

En plantebaseret udstilling af JA studio

Planter er forunderlige, de kan være enkønnede eller tvekønnede, han eller hun, enlige eller i stand. Planter kan være fribladede, opsvulmede eller ligefrem oppustede. De kan have læbeblomster, være fladkronede eller have klokkeblomster. Der er over 350.000 slags planter i verden, og en femtedel af dem er truet af udryddelse pga. klimaforandringer, urbanisering og invasive arter.

Den problemstilling optager kunstnerduoen Kigge Hvid og Sara Flyvbjerg fra JA studio i København, og derfor bruger de planter som kunstnerisk brændstof. Et mindre udvalg af deres værker kan i perioden 8. februar til 5. april opleves på Augustiana i Augustenborg.

I værket Lab Grown arbejder de med en mulig fremtid, hvor biodiversiteten er blevet så lav, at den eneste måde, mennesket kan skabe skønhed, føde og ilt på, er ved at at dyrke planter i laboratorier. I værkerne Erindringer I-III har Kigge Hvid fra JA studio skabt tre stedsspecifikke værker med udgangspunkt i de tørrede planter og blomster, som i 2019 blev fundet på loftet i palæet. Læs mere om udstillingens værker længere nede på siden.

Fakta om udstillingen

Periode:
08.02.20 – 05.04.20

Fernisering: 
08.02.20 kl. 13-15: Åbningstale ved Inge Olsen, direktør for Kultur, Turisme og Bæredygtighed, Sønderborg Kommune.
I forlængelse af ferniseringen inviterer vi kl. 14 til en snak med Kigge Hvid om kunst, biodiversitet, planter og bæredygtighed.

Lokalitet:
Det Røde Palæ og forhallen i Det Hvide Palæ

Kunstnere:
Kigge Hvid og Sara Flyvbjerg

Entré:
Gratis adgang

Kontakt:
JA studio, William Wains Gade 11, 2. sal, 1432 København K. www.jastudio.dk @jastudio.dk @kiggehvid @saraflyvbjerg kigge@jastudio.dk sara@jastudio.dk

 

Lab Grown

Værket Lab Grown blev udformet i september 2019 til uddelingen af INDEX Award – verdens største designpris.

I værket arbejder Kigge Hvid og Sara Flyvbjerg fra JA studio med en mulig fremtid, hvor biodiversiteten er blevet så lav, at den eneste måde mennesket kan skabe skønhed, føde og ilt på, er ved at dyrke planter i laboratorier. Lab Grown består af 7 montrer, som viser, hvordan en sådan proces kunne tage sig ud.

Materialer: Blomster og planter, maling, lim, farve, akryl, glas, vand, plast, gummi.

Om Kigge Hvid
Kigge Hvid er medlem af Disruptionrådet, medlem af World Economic Forums Global Expert Network og medlem af en række bestyrelser. Hun har løst kunstneriske opgaver for bl.a. Statens Kunstfond, Aarhus Universitet, AAB, DAB og udstillet på bl.a. Kunstnernes Efterårsudstilling 2018 og Galleri Kbh K. Kigge Hvid startede som billedkunstner og blev derefter først adm. direktør for Øksnehallen i København og grundlagde i 2001 verdens største pris for bæredygtigt design, INDEX Award, hvor hun var adm. direktør i 17 år. I 2018 besluttede Kigge Hvid at forlade sit job for at arbejde med kunst og biodiversitet.

Om Sara Flyvbjerg
Sara Flyvbjerg er uddannet fra Kunstakademiets Designskole og Glasgow School of Art og har bred erfaring som servicedesigner, grafisk designer og art director. Hun har lavet løsninger inden for sundhedsinnovation, forebyggelse, kommunikation, emballage, identitet, kunst, indretning og scenografi. Sara Flyvbjerg har udstillet på bl.a. Kunstnernes Efterårsudstilling 2018 og Galleri Kbh K.

Erindringer 1

I 1786 blev den knap 15-årige prinsesse Louise Augusta til hertuginde af Slesvig-Holsten-Sønderborg-Augustenborg, da hun blev gift med den 20-årige prins Frederik Christian af Augustenborg. Som barn blev hun kaldt La petite Struensee, da hun angiveligt var frugten af den engelskfødte danske dronning Caroline Mathildes forhold til den preussiske greve og gehejmekabinetsminister J.F. Struensee. På sine ældre dage boede hun i Det Hvide Palæ ved Augustenborg Slot. Da Augustiana Kunsthal blev indrettet i palæet, fandt man på loftet gamle tørrede blomster og planter fæstnet på tørresnore med mørnede uldtråde, sejlgarn og rustne metalsnører. Hvor gamle planterne er, vides ikke.

Erindringer I er skabt af Kigge Hvid med brug af tørrede og senere behandlede botaniske dele fra loftet, og hun har på subtil vis indarbejdet den tid, hvor hertuginden regerede i palæet. Det er erindringen om store kjoler, bedårende juveler og levende fugle, om overdådige middagsselskaber, eksotiske blomster, håndarbejder og fine silker. Værket indeholder også tanken om tre afskedsbreve skrevet af forældrene og kongen på deres dødslejer til deres datter og bastard.

Materialer: Blomster og planter, maling, lim, farve, silke, fjer, akryl, uld, bomuld, metal.

Erindringer II

I 1932 blev Augustenborg Slot, efter at have været hertugbolig og seminarium, taget i brug som statshospital, og det fungerede som sådan helt frem til 2015.

Det Hvide Palæ fungerede i samme periode som overlægebolig og fritidstilbud for patienterne.  I 2019 blev der på loftet  fundet gamle tørrede blomster og planter fæstnet på tørresnore med mørnede uldtråde, sejlgarn og rustne metalsnører.

Dette værk indeholder de tørrede og senere behandlede botaniske dele og bærer erindringer om palæets tid som psykiatrisk afdeling. Erindringer om det at være ved siden af sig selv og sin omverden, om det anderledes og det angste, om behandling, medicinering og fastspænding, om tomhed og lediggang.

Materialer: Blomster og planter, maling, lim, farve, silke, fjer, akryl, uld, bomuld, metal.

Erindringer III

I 2019 blev der på der på loftet af dette palæ fundet gamle tørrede blomster, fæstnet på tørresnore med mørnede uldtråde, sejlgarn og rustne metalsnører.

Men rødderne blev ikke fundet, hvilket efterlader os uden den dybe viden om planterne, hvor de kom fra og hvordan de havde levet.

Materialer: Blomster og planter, maling, lim, farve, silke, kanyler, gummi, glas, akryl, uld, bomuld.